Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
petek 23.avgust 2019 - 09:59 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (2)Kanin (Marjan_H, 26.01.2019)

Kratek opis.
Žlebe (Sella Nevea), gor po mulateri do zgornje postaje zadnje gondole, po smučišču dol do Prevale, na Kanin, na Prestreljenikovo okno (spomladanske razmere, snega minimalno, a dovolj za smuko do smučišča), dol na Kanin, gor na Prevalo, po smučišču do Žleb. Snega (komaj) dovolj za turni vzpon, nikakor pa ne za smuko izven smučišč. Spust po smučišču odličen, saj so le ta zgledno urejena.

Dolg opis.
Že zvečer v Žlebe (Sella Nevea), kjer sem prespal. Budilko sem imel za ob 6ih, da bi v miru prišel gor po smučišču turno, preden poženejo žičnice. Budilko sem ugasnil in zaspal do 7:10. Nato sem hitel, šel od avta ob 7:35. -8stC, občasno veter, mrzlo. Potem razočaranje: na koncu parkirišča, ko stopim na smučišče, velik znak da je prepovedano turno vzpenjanje po smučišču. Kot kaže, so to bolj resno prepovedali, tudi, kadar žičnice ne obratujejo. Mislim si, da bom pohitel, in dovolj zgodaj gor. A me mi že pred prvim ovinkom nasproti pride ratrak. Še preden se srečava, skrenem levo, proti mulatjeri. Že dolgo sem žel raziskati tudi to varianto, a kadar sem sam, zaradi varnosti ne raziskujem rad. Kljub temu grem. Kmalu najdem gaz. Mulatjera je lepa, gaz tudi, lepo napredujem. Dol na smučišču vidim turne smučarje, ki se vzpenjajo in še en ratrak, ki jim gre nasproti. Kako je bilo po tem, ne vem, a po mulatjeri je šlo za mano še mnogo smučarjev. Ko pride mulatjera na planoto, sled izgine, ker jo je zabrisal veter. Prehitijo me štirje zelo hitri Avstrijci. Tudi drugih prihaja kar precej. Avstrijcem sledim do zgornje postaje gondole (najvišje), nad Prevalo. Teren je zelo razbit, veliko je brezen, lukenj in razpok. Snega pa le toliko, da so za silo pokriti mostovi med njimi. Občutek je bil precej nelagoden. Tukaj hoditi sam ni pametno, smučati pa sploh ne, če ni res ogromno snega, pa še takrat rajši ne. Sicer pa je mulatjera zelo lepa in razgledna. Zgornja prečka do gondole je ob slabih razmerah lahko plazovita. Tokrat je bilo v redu.
Na zgornji postaji gondole, ob 11h, še urejajo progo. Smučarjev še ne vozijo. Grem v stavbo, v miru, na toplem, na soncu skozi šipo se pogrejem, ker me je zunaj kar precej prepihalo. Pomalicam. Odsmučam dol do sedla Prevala in se vzpnem po zaprtem a urejen smučišču na Kanin. Do tu je bilo hladno in je zmerno pihalo. Spustim se dol do C postaje. Na naši strani sonce, brezvetrje in lepo urejene proge. Sedežnica Prevala ne deluje. Grem gor do Prestreljenikovega okna. Tu sem prvič. Razmere spomladanske. Grem po jeklenici gor do okna. Nekdo ga ni zaprl, zato skozenj piha. Zadnjih nekaj korakov ne naredim, ker je ledeno in premalo snega. Vrnem se dol ob jeklenici, odsmučam dol do smučišča in še skoraj do konca smučišča. Sonce je, zelo toplo in brez vetra. Snega izven smučišča komaj dovolj za smuko. Sem in tja ven gledajo skale. Povsod se vidijo brezna, ki so ob smučiščih označena. Pojem in se brez kape in v kratkih rakavih vzpnem do zgornje postaje na Kanin. Kupim si čaj in se vzpnem na najvišjo točko smučišča, kjer spet malo, a mrzlo piha. Ko se preoblečem in pripravljam za spust, me useka v križu (preveč me je prepihalo), da zatulim od bolečine. Potem sem s težavo in zelo previdno smučal dol po polikanih smučiščih. Na Gilbertija se vzpnem s sedežnico. Žičničar mi je zelo prijazno dovolil, ker sem ga lepo vprašal. Smučam še do dol, do avta. Nabralo se je 1900 m vzpona (brez sedežnice). Super tura, če me ne bi zabolel križ. V dani razmerah zelo dobra izbira ture, ker je snega izven smučišč komaj za vzpon, smučal pa sem po smučišču.
Vremenska aplikacija Ventusky je dobro ocenila vremensko napoved (veter, sonce, količino snega).*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1908230300)
Vsebina/Obv14233Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS