Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
nedelja 18.avgust 2019 - 00:56 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (2)Kredarica (Samo, 31.05.2019)

Pravzaprav si nisem nikoli mislil, da bom en dan po tem, ko bo zapadlo na Kredarici več kot 1 m novega snega, šel prav tja. Zgodilo pa se je prav to. V planu sem sicer imel le preživeti noč pri Vodnikovem domu in morda drugi dan smučati pod Bohinjskimi vratci. Kasnej pa se morda še povzpeti skozi Kurico do Konjskega sedla.
V četrtek zvečer sem štartal iz Krme in preko Bohinjskih vratc prišel do Vodnikovega doma. Na smuči sem stopil na Malem polju. Novi sneg se je začel približno na 1700 m, bolj konkretna nova snežna odeja pa kakšnih 150 višinskih metrov višje. Brez smuči se je ugrezalo že na starem snegu, tako da bi brez bolj težko prišel do vratc. Iz vratc sem odsmučal do doma. Tu so me prijazno sprejeli, malo smo pokremljali in ura je bila hitro 2h. No po kratkem spanju sem se s smučmi na ramenih podal proti Konskemu sedlu. Tu je bilo kar nekaj kopnin, tako da je bilo, kljub ugrezanju, peš še najlažje. Že pred sedlom se je začela nova snežan odeja, ki jo je bilo zmeraj več. V konti pod sedlom sem stopil na smuči in skozi Kalvarijo nadeljevela vse do Kredarice. Imel sem srečo, saj je bil sneg zbit pršič, ki je zares dobro držal. Poleg tega je bil večji oblak na nebu, ki je pripomogel, da je taka sneg ostal vse do mojega spust. Smuka je tako bila do 2000 odlična. Nad Kurici sem še enkart nataknil smuči in šel nekoliko višje, v sosednji grapi. Odsmučal sem do Prgarce. Malo pod njo, sem moral smuči sneti, saj je bilo kupno. Tu je bila smuka že nakoliko slabša. Sonce je že opravljalo svoje delo in zgoraj, kjer je bil novi sneg, je že nekoliko bremzalo. Prečil sem proti Bohinjskim vratcam, tako sem bil v parih minutah spet na snegu. Preko polja sem odsmučal in se preko ruševja spravil pod Veliki Draški vrh. Nad Vrtačo je bilo ob ruševju še nakaj solidne smučarije. Sestopil sem v dolino in razmišljal, da je bil tura res lepa, sploh za ta datum.
PS: Ko sem nad Kurico natikal kože, sem opazil še ene sledi, nato pa videl nekoga, ki je hodil s smučmi, levo od Kalavrije.*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1908170300)
Vsebina/Obv14467Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS