Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi TS kažipot  TK Gora  e-Gora
četrtek 22.februar 2024 - 11:12 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Novejši prispevki: (30)Smrekovec (Jurij_Šoba, 17.02.2023)

Dvojni zadetek: krasen sončen dan na vzhodu Slovenije, opravljen najbolj direkten vzpon na Smrekovec po Šilijevih vlakah. Že sama vožnja od Šoštanja mimo Sv. Andreja na Belih vodah je nudila osupljive hribovske razglede. Smer po dolini Kramarice od Mozirja skozi Ljubijo nama je lastnik Encija odsvetoval, ker v zgornjem delu ni spluženo. Izhodišče je običajno malo pod Encijem (Bele vode št. 34) na razcepu gozdnih cest, kjer se da parkirati. Vendar ne za naju z Jožo, ker je bila cesta zadnjih 700 m navzdol slabo posuta in nekoliko poledenela. Zato sva parkirala ob domačiji Prevnik. Popoldne naju je zaradi tega gospodar hudo okregal.
Od Encija so naju stopinje in smučina zanesljivo vodile po Šilijevih vlakah in GPS sledi od lanske ogledne ture niti nisva potrebovala. Na gozdni cesti za Dom na Smrekovec sva se ločila: Joža je nadaljevala do planinskega doma po dobro utrjeni cesti (oskrba doma je z motornimi sanmi), dopisnik pa sem zagrizel po vzhodnem grebenu čez Bukov stan na vrh. V ne pregostem gozdu je bilo veliko smučin gor in dol in ena me je pripeljala do najboljšega pristopa na vrh mimo dveh količkov pastirske ograje. GPS sled bi me peljala skozi bolj gosto smrečje.
Z vrha sem med sopihanjem in postanki presmučal Krumpaško planino in zgornjo panoramsko cesto. Sneg je bil namreč južen in naporen. V Domu na Smrekovcu sem se pridružil Joži pri pivu in čaju. Od sani zvožena cesta je bila odlična za spust. Na križišču cest Encij/Črna pri transformatorju zagledam ozko ravno poseko (od drvarske žičnice?), kamor so zavile smučine. Smuka po njej me je pripeljala na Tinčevo, kjer bi imel uživaško smuko, če ne bi bil sneg tako južen. Na dnu travnika se je bilo treba prebiti med smrekami do gozdne ceste in odsmučati do Encija. Pri avtu me je že čakala Joža, ki je šla naokoli po cesti.


GPS  GPS podatki 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS***pico
3.239.76.25(0)
792942 (443806,175,348961)
771903 (432584,63,339256)