Karavanke

(Košuta s Plešivca)


Hruški vrh

Slika Hruškega vrha S Kleka je lep pogled na greben Karavank s Hruškim vrhom v ospredju in Julijskimi Alpami na nasprotni strani doline.

Zelo lepo smučarsko področje nad Jesenicami. Z Jesenic se peljemo po cesti proti Planini pod Golico in nato zavijemo levo proti Plavškemu Rovtu mimo kmetije Zakamnik. Ko preči cesta travnik s senikom se lahko vzpnemo po kolovozih in gozdu navzgor do Hruševske planine. Od tod gremo lahko desno na Rošco in nato po grebenu na Hruški vrh. Vrh lahko dosežemo tudi po levi (zahodni) strani. Turo lahko nadaljujemo po grebenu na Dovško Babo (1892m). Z nje se najlepše spustimo na avstrijsko stran pod Hruški vrh in se nato zopet vzpnemo nazaj na greben. S Hruškega vrha lahko v ugodnih razmerah smučamo naravnost navzdol na Hruševsko planino, drugače pa po pobočjih proti Rošci.

Druge možnosti: Še lepši pristop na Hruški vrh pa je preko Jeseniške planine. Namesto da bi zavili levo preko travnika proti Hruševski planini nadaljujemo pot še malo po cesti in nato najdemo levo navzgor gozdno pot proti Jeseniški planini. Od tam se vzpnemo na Klek (1754m), smučamo navzdol do sedla Rošca in se po grebenu vzpnemo na Hruški vrh.

cesta - Klek, Hruški vrh, Dovška Baba


Stol (2236 m)

Slika Stola

Greben Stola

Turo začnemo po cesti skozi Završnico - z avtom dokler gre, naprej pa peš (na smučeh). Pri naselju počitniških hišic (Tinčkova koča), kjer se cesta konča zavijemo levo skozi gozd proti zagonu. Stezo kmalu zapustimo in se vzpenjamo levo skozi gozd v smeri široke grape. Gozd kmalu zamenja ruševje in nato strmo pobočje. Strmina pod Finžgarjevo skalo popusti in odpre se nam kotanja, ki sega do roba Malega Stola. Na koncu kotanje najdemo primeren prehod levo in že smo pred Prešernovo kočo. Do vrha Stola je sedaj pred nami le še kratek sprehod. Navzdol lahko smučamo v smeri pristopa.

Druge možnosti: (a.) Na Stol lahko pridemo tudi od Tinčkove koče skozi Zagon in V kožnah. Vseskozi sledimo dolini, ki se počasi obrača proti levi pod Belščico in nas pripelje na sedlo med Velikim in Malim Stolom. (b.) Zelo pogosto uporabljen je tudi pristop z Zelenice. Od planinskega doma se spustimo do Doma Iskra in nato po poraščenem pobočju do sedla Šija (1639m), od koder se spustimo v dolino V kožnah. S sedla Šija se lahko povzpnemo tudi na Vrtačo.

Završnica - Stol


Vrtača(2180m)

Slika Vrtace

Pogled na Vrtačo z vrha Stola.

To je zelo opazen vrh med Stolom in Zelenico. V strmih pobočjih se dviga nad dolino Završnice. Vzhodni greben Vrtače pa skriva dolinico Suho ruševje, ki se razteza od Doma na Zelenici pod Palec.

Avto pustimo na Ljubelju in se odpravimo preko smučišča do Doma na Zelenici. Spustimo se do Doma Iskra in nato dvignemo v smeri letne poti skozi gozd do prevala Šija (1639m). Od tod se vzpnemo po pobočju Vrtače tako, da pridemo na greben levo od vrha. Odvisno od razmer gremo na vrh peš po grebenu. Smer smučanja izberemo glede na smežne razmere - pretežno pa se držimo smeri pristopa.

Druge možnosti: (a.) Od Doma na Zelenici gremo lahko tudi preko smučišča na pobočje Vrtače in nato prečno navzgor dokler ne pridemo do smeri pristopa s Šije. (b.) Iz doline Suho ruševje se lahko tudi vzpnemo po strmem žlebu naravnost na vrh Vrtače.

Ljubelj - Vrtača


Košuta

Greben Košute nudi nekaj lepih turnih smukov. Pobočja so precej strma in zato nevarna kadar so poledenela ali plazovita. Najbolj priljubljena sta vzpona s Kofc na Veliki vrh (2088m) in na Kladivo (2094m). Proti vzhodu slede še Tegoška gora, Košutnikov turn in Tolsta Košuta. V nestalnih razmerah (npr. zgodaj pozimi) pa se je mogoče povzpeti na Plešivec (1801m) in uživati v pogledih na greben Košute.

Dostop je z avtom iz Tržiča skozi Jelendol. Če želimo iti na vzhodni del Košute potem tu zavijemo levo po cesti navzgor proti Kofcam - z avtom ali peš - pač glede na snežne razmere. Za zahodni del grebena pa se peljemo naprej skozi Medvodje in dokler gre, navzgor proti Košutniku.


Tegoška gora (2025m)

Iz Jelendola po cesti proti Kofcam in na križišču (1216m) desno po cesti, ki pelje proti Šiji. Prečimo planino Pungrat in se vzpnemo po pobočju na Tegoško goro. Smučamo lahko naravnost navzdol preko Tegoške planine ter po posekah in kolovozih do ceste, kjer smo turo začeli.

cesta - Tegoška gora


Tolsta Košuta (2057m)

Slika Tolste Košute

Tolsta Košuta je zadnji vrh na vzhodu Košute. Dviga se v strmih pobočjih iznad planine Zgornja Dolga njiva. Na vrh se povzpnemo brez orientacijskih težav s te planine. Nato nas čaka dobrih 400m lepega spusta pretežno v smeri pristopa. Turo lahko še zaokrožimo z vzponom na Plešivec.

Košutnik - Tolsta Košuta


Med Košuto in Storžičem


Plešivec (1801m)

Slika Plešivca Z vrha Tolste Košute je Plešivec komaj opazna redko poraščena vzpetina.

Ko zapade prvi sneg in se pokrajina blešči v soncu se odpravimo na Plešivec. Ni kakšen prav pomemben vrh, je pa ravno dovolj odmaknjen od grebena Košute, da nam nudi lepe razglede. In če gremo peš po zasneženi cesti vse od Medvodja (850m) je to že kar lep sprehod. S ceste sledimo letni poti mimo lovske (?) Koče na planini Spodnja Dolga njiva in nato po dolini navzgor do lepe planote Zgornja Dolga njiva. Tu zavijemo desno in se po redko poraščenem svetu povzpnemo na vrh Plešivca. Navzdol smučamo po poti pristopa. Še lepše pa je, če nam razmere dopuščajo spust skozi redek gozd levo od naše sledi proti zgornjemu koncu travnika Spodnje Dolge njive.

Medvodje (Košutnik) - Plešivec


Veliki Javornik

cesta - Veliki Javornik


fs