Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
četrtek 13.maj 2021 - 13:58 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (35)Zvoh, Pehta in SZ grapa (Metod_Š, 16.04.2021)

Včeraj popoldne se z Rokom odpraviva na Zvoh, prvo smučat SZ grapo (Z grapo, Grapo), potem pa po Pehti gor. Na vrhu Pehte se nama pridruži še Janez (ki je imel nekaj daljši delovnik). Skupaj odsmučamo še Pehto in nadaljujemo naprej dol do planinske poti s Planine Koren na Krvavec. Razmere klasične za severne strani te sezone. V SZ grapi se nižje najde področja gostega kvazi pršiča, levo in desno pa skorja (jutranje in popoldansko sonce opravi svoje), ki pa se ji da povsod izogniti. Povsod je tudi veliko trdega, ki je plan B (glej prejšnji stavek). Zadnji dež, ki je padal pred sneženjem, je pokvaril lepo sijoče "hoch-glanz" površine, oprijem pa ostaja enak ali celo nekaj boljši. Sneg, ki je padal, je bil zgleda izjemno plazljiv, ker se je, kjer ga je bilo nekaj več, vse splazilo. Sicer so te plazovine mehke in tudi povsem dobre za zavijat; tudi grude so mehke. Kjer pa ostaja kaj napihanega snega na tanko, se pa čuti, da je oprijem na spodnjo površino nikakršen. Kaka 20 cm debela kloža, če bi kje ostala, bi bila že zelo problematična.

Pehta je izredno dobro zalita. Zgoraj je na trdi površini nekaj centimetrov zgleda da čisto zadnjega snega iz kakih ploh, ker ga je povsod enako. Malo gostejša plast, ki naredi zavijanje prav dobro. Spodaj je grapa bolj trda, a dovolj gladka s suhim snegom, da se lepo zavija do dol. Naklonina zgoraj 40, spodaj 45, merjeno s kotomerom. V grapi spodaj še ni nobenega ledu, česar se vsi bojijo, ker Google prvo najde eno bolj poznopomladansko turo, ko je s stene gor že kapljalo in čez noč zmrzovalo. Snežišče dol trda kloža s sipo iz grape, če smučaš prav. Nižje je v glavnem vse trdo. Prečka in vzpon okoli Zvoha trda, cepin in dereze obvezni.

V glavnem, kar malo zapostavljeni Zvoh nudi veliko strme smuke, SZ grapa nekako "vstopni nivo", Pehta pa je že kar "tough" s strmino, ki ne popušča od vrha od izstopa. Nabralo se je za dobrih 1000 m smuke.


GPS  GPS podatki***pico
3.236.118.225 (0)
120659(94085,14758,11816)Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS