Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi TS kažipot  TK Gora  e-Gora
četrtek 22.februar 2024 - 12:27 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Novejši prispevki: (30)Suha Rodica (Jure_Munda, 10.04.2023)

Ker naj bi bila zgodnja ura slovenskih fantov grob, ta rek ovržejo dame in zato smo odšli iz Ljubljane ob udobni pol osmi uri.
Poroti Rodici postane prijazna za smuči na zadnji izravnavi pod planino Suha. Pomahamo smučini proti oblegani Rodici in zavijemo proti našemu cilju v smeri Raskovcem. Možaki na smučeh, dami pa sta si utirali pot peš. Podlaga trda, na njej pa od deset pa tudi do trideset cm nove beline. Raznoteri svet, zdaj gori, pa spet temeljito navzdol, naredi zelo popotovalno. Izbiramo višje prehode z nižjimi spusti. Kakopak, smuka je pač smuka in zanjo se velja potruditi. Smučino v nedotaknjeno novino urežemo proti Vrhu Okroglice. S sedla med Okroglico in Špikom pa juhuhu v konto. Spustimo se malodane na višino planine Suha. Nato na novo sedlo v smeri Raskovca. Ponovno globok spust. Sledimo smuški gazi dveh smučarjev, ki sta pridrsala iz Rodice. Dami sta medtem prečili pobočja nad nami. Zelo trda podlaga pod novim snegom je bila zahtevna, saj sta često na konjicah derez in oklu cepinov, utirali napredovanje.
Naši smuški pogledi so sprva pogledovali proti Malemu in Velikemu Raskovcu. Njuna vršnja pobočja so bila spihana do trde, zelo trde podlage. Da nebi izkoristili Velikonočnega darila Velikega ponedeljka?! Pa jo mahnemo proti Suhi Rodici. Vzpnemo se do tja, koder je vzhodnik odpihnil nov sneg in ga odložil na zavetrje. Strmine pod nami so bile nagnjene od toplega sonca, veter ni otrdil odloženega lahnega snega. Zarezali smo svoje smuške podpise v nedotaknjene strmali. Da naš spust ni mineval v tišini, je vsakemu turašu naravno. V prvi konti sreča trojica smuška trojica do ušes smejočih se mož, do kolen od pršiča oprhanih, dami, ki sta ujeli smučino. Hitro se nalezeta našega veselja.
Družno se povzpnemo na prvo sedlo in si na spomladanskem soncu privoščimo žegen, kakor pritiče praznikom. Iščoči še nepopisnih strmin strmin prismučamo do planine. A ko se snidemo s pešekinjama, Sabina pogreši eno derezo. Bravo Robi! Ponovno nalepi kože ( katerič že?), Sabini posodim smuško opremo in oddrsata v poiskanje. Kmalu privriskata navzol.
Navzdol smo smučali do konca prve izravnave.
Vzpon je bil udoben. Mestoma smo uporabili srenače. Novi sneg se je sorazmerno dobro sprijel z grobo podlago. Na strminah smo zaradi varnosti podaljševali razdaljo med pohodniki. Sprožilni nismo nobenega plazu ali plaziča.
Ana, Sabina, Rok, Robert, Jure 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS---gora
3.239.76.25(0)
793181 (443647,175,349359)
772125 (432440,63,339622)