Zadnjih 20 prispevkovWielky Wolaszyn (AndrejL, 15.10.2017)

Od neznano kje se je pojavila "Zlata poljska jesen". Zato je bilo treba izkoristiti dneve in ne glede na pravilo št. 1 (nikoli v Tatre čez vikend) sem se odpravil tja gor. Do koče Murowaniec na Hali Gasienicowi (Gosenična dolina) sem še premleval, kam, na koči je odločitev dozorela in šel sem v Panščkovo dolino (Dolina Panszczyca). Po njej do konca (na sedlo Krzyzne) od koder je še nekaj korakov do Wlk. Wolaszyna (2155 m). Na poti navzgor sem bil skoraj sam, saj sem srečal le tri spuščajoče in eno gor-idočo osebo. Sem se pa skoraj zaletel (dobesedno) v gamsovo družino, ki se med muljenjem trave ni dala motiti. Slikce niso narejene s teleobjektivom, ampak na razdalji 10 m. Zadnjih 200 višincev do sedla sem se že potikal po snegu, na sedlu pa čudovit pogled na Dolino petih poljskih jezer. Za vzpon na Wlk. Koszysta in/ali na Malo Buczynovo je zmanjkalo volje, saj me je čakal dolg sestop po smeri pristopa (druga opcija je prej omenjena dolina in dolg prehod nazaj na Morowaniec ali pa celo z avtobusom v Zakopane). Pa tudi število Poljakov se je močno povečalo (do Murowanice sem jih naštel okoli 50; res je čudno, da srečujem vedno zelo velikoooo Poljakov). Željo po pivu in pierogih na Murowanicu mi je zatrla dolga vrsta čakajočih na blagajni. Povratek v Krakov (na pivo) je trajal skoraj 4 ure zaradi prometnih zastojev. Nekje se pa pravilo št. 1 mora poznati, kajne?

Swinica (2301 m) (AndrejL, 29.09.2017)

Po mesecu dni čakanja na vreme (zdaj vem, zakaj Poljaki vreme imenujejo "pogoda") in po usposobitvi serverja lahko oddam poročilo. Po prvi lekciji (nikoli v Tatre čez vikend), sem tokrat šel v petek. V Zakopanah doživim pravi prometni kolaps, tako da pravilo št. 1 ne drži popolnoma. A na poti proti Gosenični dolini (Gasienovicowa dolina) ljudi skorajda ni bilo, prav tako tudi ne proti Liliowem sedlu (Lalilowe sedlo). Tam se je začel pomrznjen sneg, po katerem sem korakal do Svinjskega sedla (Swinicka przelecz, Svinicke sedlo). Od nekod se je privlekla megla, a sem prvotno odločitev, da grem nazaj, spremenil ob pogledu na Poljake, ki so rinili navzgor v supergah in drugih čudnih obuvalih (da o opremi ne govorim). V primerjavi z njimi je bila moja oprema naravnost fantastična (pogrešal sem sicer cepin in dereze, ki pa so ostali doma v Sloveniji, saj naj bi imeli ti. "zlato poljsko jesen" vse do decembra. Gor je šlo brez težav, na povratku po isti poti (misel, da bi šel naokrog čez Zawrat sem hitro opustil) pa sem vzel v roke kamen, ki mi je služil namesto cepina. Podaril ga bom sinu geologu. Na koči v Gosenični dolini sem upal na pivo in mogoče na pieroge, a je bila vrsta čakajočih na blagajni do vrat (vsaj 50 ljudi), zato sem jo podurhal nazaj v Zakopane. In potem nazaj v Krakov.

Ojstrc (Obir) (Jaka_Ortar, 20.09.2017)

Enkrat je treba začeti, kdo ve, kdaj bo spet sneg, upam da ne šele februarja!
Z Luko sva v sredo okoli 11h priplužila pod Kapelško kočo (Eisenkappler Hütte, 1553 m); do ovinka na 1420 m je šlo z letnimi gumami, od tam naprej z verigami, a le do serpentine na 1460 m, kjer je zmagal sneg (~15 cm). Snežna odeja se je z višino hitro debelila, sneg je bil tu že moker. Po zasneženi cesti sva s smučmi nadaljevala mimo planinske koče daleč na JZ in po 3 ovinkih dosegla vzhodni greben Obirja na približno 1700 m. Snega je bilo tam že okoli 40 cm, bil je že nekoliko vlažen. Na širokem, deloma rušnatem grebenu, je veter že opravil svoje delo, kar je bilo zelo dobrodošlo - sneg je bil zbit in se med vzponom ni udiralo. Je pa precej pihalo, vedno više vedno bolj, veter je nosil sneg, prav zimske razmere. Do vrha Ojstrca sva sledila markirani poti, prevladoval je od vetra zbit sneg, ki je držal težo.

V izvrstnem snegu sva z vrha smučala skoraj 100 m do prvega sedelca, tam pa sva zavila v vzhodni žleb. Pod steno je veter nabil precej snega in vriskajoč sva odsmučala dobrih 100 m do rušja. Vzpela sva se nazaj na greben, po spihanih delih žleba sva gazila po pesku, v zametih pa v sneg prek kolen. Z markirane poti sva nato odsmučala še po dolinici ob južnem grebenu Obirja, tudi tja je veter nabil sneg in zabave je bilo kar prehitro konec. Vzpon nazaj na pot, smuka po vzhodnem grebenu je bila malo bolj razgibana, saj sneg ni bil povsod enakomerno napihan in je bilo treba malo bolj gledati. Za konec pa še 200 višincev po smučini od vzpona in nato še slab kilometer po robu na sveže splužene asfaltne ceste do avta.

Skoraj 900 višincev dobrega smučanja (pa ne pretiravam!), od avta do avta, kaj bi si še lahko človek želel za konec koledarskega poletja. :)

Rysy (2500 m) (AndrejL, 09.09.2017)

Če sem z osvojitvijo Triglava postal Slovenec, potem sem z osvojitvijo Rysy postal Poljak:). Že ob 7. zjutraj sem odkril, da v poljske Tatre ne smeš med vikendom, saj se je od parkirišča na Polanici Bialczanskoj (950 m) valila skoraj nepregledna kolona do planinske koče Morskie oko (1395 m)ob istoimenskem jezeru (Morsko oko). Ta procesija po asfaltirani cesti traja okoli 2 uri. Naval Poljakov se do Črnega jezera pod Rysom (Czarny Staw pod Rysami; 1583 m) sicer zmanjša, a jih veliko nadaljuje proti Rysu (2500 m), zato so zastoji na prvih verigah (nimajo jeklenic, ampak verige) nujni. Dokler se ti da, še čakaš, potem pa ob verigah prosto plezaš proti vrhu in prehitevaš počasne. Na poti vidiš marsikaj, od tenis do opank (hvala za Decathlon - vsaj nekaj jih je obutih v Quechua nizke pohodne čevlje), kratkih hlač, med njimi sem videl Spidermana (žal ga nisem fotkal). Vrh je bil v megli, veter je pihal (T zraka 7 stopinj, z vetrom pa minus 5 stopinj), tako da sem se z vrha hitro pobral. Od koče navzdol je bila gneča še večja. Še nekaj: pot od koče do vrha je večinoma "tlakovana" s kamni, zgleda čudovito, hodiš kot po stopnicah, a so te stopnice ali previsoke ali prenizke ali pa prekratke. Na koncu po njih drobencljaš. Pa še trde so, tako da zelo pogrešaš mehko podlago.

Larapinta Trail - Avstralija (France, 15.08.2017)

Larapinta Trail je pohodna pot v osrednji Avstraliji preko narodnega parka Zahodnega MacDonellovega gorovja. Pot sama ni tehnično posebno zahtevna, je pa dolga in zaradi polpuščavske pokrajine zahteva kar nekaj načrtovanja. Zanjo sva v prvi polovici letošnjega avgusta porabila 15 dni in prehodila dobrih 250 kilometrov s skupno višinsko razliko preko deset tisoč metrov.

Iz Alice Springs sva se odpeljala do konca ceste v Redbank Gorge ter se nato peš vrnila po dobro označenih stezah. Poti zelo vzorno vzdržujejo uslužbenci narodnega parka, ki tudi po potrebi polnijo tanke z vodo na ključnih mestih.
Na treh mestih, ki so dostopna po cesti, je mogoče pustiti škatle z zalogo hrane in tako precej zmanjšati težo nahrbtnikov. Je pa ta še vedno precejšnja zaradi taborne opreme, nekajdnevne hrane in predvsem zaradi potrebne količine vode.
Kljub zimi in nizkim nočnim temperaturam je bilo podnevi precej vroče in suho, saj baje že nekaj mesecev ni deževalo.

To je bila zelo zanimiva in za naše razmere precej drugačna izkušnja, ki je kar prehitro minila, sva na koncu ugotavljala Darja in France.

Prokletje treking (Boštjan_Trobiš, 13.08.2017)

V okviru spoznavanja nacionalnih parkov Črne gore in Albanije smo se nekaj dni zadržali v Prokletju – južnobalkanskih Alpah. Gorovje je podobno našim goram ali dolomitom, vendar brez žičnic in visokogorskih koč. Tudi število obiskovalcev teh gora je v splošnem bistveno nižje kot pri nas. Informacije oz. planinske karte, ki bi zvezno povezovale črnogorsko in albansko stran je težko dobiti, saj imajo bodisi črnogorske bodisi albanske karte kartirane poti le na svoji strani do državne meje. Pogorje seže tudi na Kosovo. Preko vseh treh dežel je speljana transverzalna pot po vrhovih Balkana. Najvišji vrh je Maja Jezerce 2694m, ki stoji popolnoma v Albaniji. Proti njem se zajedajo štiri veličastne doline, ki jih nekateri po naravnih lepotah primerjajo z Logarsko dolino ali Trento.
Začeli smo v Črni gori, s spoznavnim vzponom iz doline Grbaja na Volušnico in Popadijo. Naslednji dan smo iz doline Rapojana pričeli s tridnevnim trekingom okoli Maje Jezerce. Dvakrat smo prespali v Albaniji, prvič v dolini Theth in drugič v dolini Vlabona. Obe dolini, opremljeni s hotelčki in penzioni, doživljata turistični razcvet. Pot iz ene v drugo albansko dolino, ki traja približno šest ur hoje je spominjala na promenado, ki je v poletnih dneh značilna na triglavskih poteh. Zato pa tretji dan, ko smo se iz Valbone vračali nazaj v Črno goro preko doline Rapojane do Vusanj, kjer smo imeli parkiran avto, nismo srečali nikogar. Samoti primerno je bila označena tudi pot, ki je od državne meje, sedla ,ki je visok malo čez 2000m, za nekaj časa izginila in se pojavila šele malo nad karavlo Zastan.
Prokletje in ostale gore Črne gore vsekakor ponujajo odlične možnosti za različne zvrsti gorništva. Uživali Sara, Neža, Gašper, Marjeta in Boštjan. Še se vrnemo.

Roccia Nera, Pollux, Piramida Vincent, Punta Gnifetti (Samo, 29.07.2017)

Prvi plan letošnjega poletnega pohajkovanja po višjih hribih je bil Mont Blanc in smučanje iz vrha. Izkazalo se je da je tam bolj slabo s snegom, tako se je to izjalovilo in prišli so novi plani. Najprej sva želela iti v zahodne Alpe za dober teden in narediti kar nekaj turnih smukov, morda tudi kakšen plezalne vzpon. Vendar so bile službene obveznosti prevelike in čas se je skrajšal na štiri dni in pol.
Iz Ljubljane sva štarta v soboto 29.7. Ob 15 h. Udobno in kar hitro sva se pripeljala do Cervinije. Prespala sva v avtu na parkirišču in že takoj zjutraj s šotorom in ostalo kamp opremo skočila na prvo gondolo na Testo Grigio 3480m. Prvi dan sva smučala kar na smučišču. Malo za aklimatizacijo in malo zato, ker ni dosti dražje kot če bi kupila karto le za gor in dol. Ob 13h zaprejo smučišče in čas je bil za nadaljevaje ture. Pobrala sva težke nahrbtnike in potegnila pod Roccia Nero. Šla sva do bivaka Rossi e Volante (3750m), kjer je bilo še dovolj prostora, da nama ni bilo potrebno postavljati šotora, ki sva ga zastonj nosila. Zvečer je bila nevihta s sneženjem, ki je, z bencinskim gorilnikom, popestrila kuhanje na prostem.
Tretji dan sva se najprej podala na Roccia Nero, odsmučala sva po južnem in nato po vzhodnem pobočju. Kasneje sva splezala še na Pollux in odsmučala zahodno pobočje. Tu so bile snežne razmere res dober in smučanje je bil pravi užitek. Ker se je vreme začelo slabšati in ker nisva imela časa na pretek, sta žal odpadla Castor in Breithorn. Vseeno sva nasmučala preko 1300 višicev. S pomočjo gondole sva se spustila v dolino ter se iz Cervinie odpeljala proti Gressoneyu. Vmes sva še malo pomalcala in se napila mineralne vode, ki stane celih 5 centov na liter. Zvečer sva prispela do Gressoneya la Trinite, kjer sva kar v avtu prespala. Naslednji dan sva, s podobno opremo kot prvi dan, odpeketala na tri naprave, ki so naju spravile na Punta Indren na višino 3275m. Koluar, ki je pod ledenikom nad kočo Gniffeti, je kazal dobre znake uporabe, vendar sva se, zaradi težkih nahrbtnikov, raje podala po običajni poti. Hitro sva bila na višini koče Gnifeti in na vrhu koluarja, tu sva postavila šotor in jo mahnila na Vincent Piramide. Na vrhu sva kar preko ene ure čakala na boljše vreme, vendar megla ni in ni hotela stran. Kljub temu je bila smuka super. Odsmučal sem tudi koluar, tako da sem videl, če bova lahko naslednji dan s težkimi nahrbtniki prismučala do 3300m. Pri šotoru je bilo prijetno toplo in skuhala sva si večerjo. Tudi ta noč je bila kar burna, saj je bila nevihta z vetrom in strelami, ki niso dopuščale mirnega spanca.
Zadnji dan sva se zbudila v jasno jutro, hitro sva se pripravila in z lahkimi nahrbtniki odšla proti Punta Gnifetti. Zaradi aklimatiziranosti sva hitro napredovala in v dobrih treh urah sva bila pri najvišji koči v Alpah (4554m). Spila sva espreso, pomalcala in jo švignila v dolino. Vreme je bilo dobro, smučanje je pa prfektno, zgoraj je bil pravi srenc, nižje do šotora pa ravno prav odjenjen sneg, kot puter. Pospravila sva šotor in nabasala vso opremo v nahrbtnika. Skozi smučarsko simpatičen koluar, ki je bil zgoraj že malo ledeniško leden, spodaj pa je bilo treba zapeljati čez ledeniško razpoko, sva prismučala do približno 3300m. Sledil je pet minuten sestop do gondole, kjer sva bila že ob 13h. Z gondolo sva se spustila v dolino in se odpeljala nazaj proti Sloveniji. Na vrhu je bilo pod nulo in je pihalo, tako da je bil občutek mraza vsaj minus 10, nekaj ur kasneje pa je bilo malo naprej od Milana kar 41°C. Puščavske razlike.
En dan sva smučala alpsko, v ostalih treh dneh pa sva naredila preko 3600 višinskih metrov turnih smukov.
Še več slik na: http://www.obris.si/nekategorizirano/roccia-nera-pollux-piramida-vincent-punta-gnifetti/?_group=layout_group&_preset=wide

Korzika - GR20 (France, 30.06.2017)

Za trening in spoznavanje novih krajev sva se odločila prehoditi južni del Velike korziške peš poti (Grande Randonée), ki nosi oznako GR 20. Avto sva parkirala v pristanišču v Livornu, se peljala s trajektom v Bastio ter nato z avtobusom in lokalnim prevozom do vasi Conca, kjer je uradni začetek te poti. Nato sva osem dni hodila preko gorskih hrbtov in prelazov po res zanimivi in slikoviti pokrajini. Pot ni bila povsod čisto enostavna in je občasno zahtevala kar nekaj izkušenj in tudi plezalskih spretnosti - GR 20 ne slovi zastonj kot najtežja evropska pohodna pot. Ker je bilo sredi dneve precej vroče sva vstajala ob prvem svitu in poskušala čim večji del poti opraviti v jutranjem hladu. S seboj sva nosila šotor in celotno spalno opremo ter precejšnji del hrane. Ker velik del Korzike sodi k narodnemu parku je uradno mogoče postaviti šotor za preko noči (bivakirati) samo na za to določenih mestih - predvsem ob planinskih kočah. V teh kočah je mogoče tudi najeti šotor in kupiti nekaj malega hrane, so pa večinoma zelo bazične. Enake, če ne še boljše možnosti nudijo tudi planšarije, ki jih je kar nekaj ob poti.
Kljub priljubljenosti te poti med dnevom nisva srečevala prav veliko pohodnikov, malo večja družba se je zbrala šele zvečer na šotoriščih, kjer smo se družili predvsem pred vrati tuša (enega ali dveh za vse) in poslušali krike tistih, ki so bili že na vrsti za knajpanje z zares mrzlo vodo.
Ker sva bila časovno omejena sva pohod končala na železniški postaji v Vizzavoni od koder sva se z ozkotirnim vlakom odpeljala do morske obale v Bastii in si privoščila en dan ogledovanja lokalnih znamenitosti ter namakanja v morju. Nato pa s trajektom v Livorno in še nočna vožnja domov.
Bilo je tako lepo, da sva si na koncu rekla: "Naslednjič prehodiva pa še severni del Korzike - če naju le ne bo še kaj drugega pritegnilo."

Lago di ledro - Bocca dei Fortini - Riva del Garda (Mišo_Jenčič, 16.07.2017)

Ker smo v sredo dve načrtovani etapi združili v eno, nam je ostal še en dan za turo nad Rivo del Garda. Najeli smo kombi, ki nas je zapeljal do jezera Lago di Ledro. Od tu smo se v jutranjem hladu po mestoma zelo strmi cesti povzpeli na sedlo Bocca dei Fortini (1242 m), kjer smo prišli na traso legendarnega spusta s Tremalza, nato pa opravili spodnjo polovico tega spusta. Na koncu je seveda sledilo obredno kopanje v Gardskem jezeru.

Colle Xomo – Riva del Garda (Mišo_Jenčič, 15.07.2017)

Pasubio je še eno od znamenitih, bolje rečeno tragičnih prizorišč prve svetovne vojne. Na goro vodi več vojaških cest oziroma poti, med katerimi je najbolj znana mulatjera Strada delle 52 gallerie. Zaradi najmanj ene smrtne nesreče pred leti je strogo prepovedana za kolesarje. Mi smo se na prelaz Porte del Pasubio (1934 m), kjer stoji koča Achille Papa, povzpeli po cesti z vzhoda (ta cesta je bila izpostavljena avstrijskemu topništvu, zato so se tudi odločili za gradnjo ceste 52 galerij, ki je v pretežnem delu rov skozi goro). Pri koči Achille Papa smo se ponovno ločili: z Barbaro sva se spustila po "cesti herojev" (Strada degli Eroi) na sedlo Pian delle Fugazze (1162 m) in naprej po asfaltu do Rovereta. Ostali pa so z vrha prečili po planinski poti do Rifugio Lancia (1825 m) in z njega naravnost v Rovereto. Čeprav je iz Rovereta do gardskega jezera speljana lepa kolesarska steza, nam je bilo tistih 24 km v popoldanski vročini precej odveč.

Carbonare – Colle Xomo (Mišo_Jenčič, 14.07.2017)

Zjutraj nas je res zbudil napovedani dež, vendar je že malo pred 9h ponehal in kmalu za tem smo že sedeli na kolesih. Večina nas je sledila opisu v vodniku oziroma trasi mimo koče Stella d’Italia. Stanetu in Andreju pa se je to zdelo preveč enostavno in sta raje kolesarila v okviru pešpoti E5, kjer je vse skupaj malo bolj "razgibano". Obe varianti sta se združili na sedlu Passo Coe, od koder vodi izredno razgledna mulatjera na vrh Monte Maggio. Sledil je spust po zelo drzno speljani poti na sedlo Passo della Borcola. Z juga so pritiskali oblaki, zato smo bili večino spusta v megli; prav tako smo precejšen del spusta hodili, a vseeno sta se nam vzpon in spust z Monte Maggio vtisnila kot eden od vrhuncev letošnjega kolesarjenja. Na koncu smo imeli še asfaltni spust v dolino proti Posini in nato vzpon na sedlo Xomo.

Rifugio Barricata – Carbonare (Mišo_Jenčič, 13.07.2017)

Po "Planoti sedmih občin" je potekala frontna linija v prvi svetovni vojni, zato je vsa prepredena s starimi vojaškimi cestami in drugimi ostanki vojne. Obiskali smo tudi mogočno trdnjavo Belvedere Gschwent, ki je visoko nad dolino Val d’Astico nadzorovala ta del avstrijsko – italijanske meje oziroma kasneje fronte.

Rifugio Refavie – Rifugio Barricata (Mišo_Jenčič, 12.07.2017)

Stara vojaška cesta nas je popeljala na sedlo Passo Cinque Croci, (2018 m), od koder smo se spustili v dolino Valsugana. Zaradi slabe vremenske napovedi za petek nismo prespali v Valsugani kot smo prvotno nameravali, ampak smo se popoldne povzpeli še na planoto Altopiano dei Sette Comuni in tako pridobili en dan rezerve. Poleg tega je bilo spanje v svežini koče Barricata (1351 m) mnogo bolj prijetno kot bi bilo v dolini.

Ziano – Rifugio Refavie (Barbara, 11.07.2017)

Zjutraj smo zagrizli v mestoma zelo strmo gozdno cesto do planine Malga Sadole, kjer leži tudi koča Cauriol. Kmalu nad planino se je gozdna cesta prelevila v stezo, po kateri smo »klasiki« večinoma porivali kolesa, le Dik je z e-kolesom zvozil takorekoč celo pot do sedla Passo Sadole (2066 m). S tega sedla smo se spustili na južno stran verige Lagorai, do koče Refavie, kjer nas je že čakal Mišo z avtom in preostalo prtljago.

Tiers – Ziano (Mišo_Jenčič, 10.07.2017)

Po gozdni cesti smo se vzpeli na prelaz Nigerpass, nato po asfaltu na Karerpass / Passo di Costalunga. Sledil je spust po kolovozu oziroma gozdni cesti v Moeno, potem pa po zelo prijetni kolesarski stezi skozi dolino Val di Fiemme do Predazza. Prespali smo v njegovem »predmestju«, v vasici Ziano di Fiemme.

Seiser Alm – Tiers (Mišo_Jenčič, 09.07.2017)

Ta dan je bila ena lepših etap, tako zaradi ambienta kot tudi zaradi zahtevnosti vzpona in spusta. Na koncu ceste do koče Tierse-Alpl-Hütte nas je čakal brutalno strm vzpon, sledila je slaba ura porivanja oziroma nošnje kolesa na sleme gorske skupine Schlern (Sciliar), kjer smo dosegli tudi najvišjo točko celotne poti (2560 m). Po tem slemenu smo se nato spustili do naslednje koče (Schlernhaus / Rifugio Bolzano), od koder nas je čakal slikovit in zahteven spust do vasi Tiers.

Ortisei – Seiser Alm (Mišo_Jenčič, 08.07.2017)

Kolesarska prečenja Alp po vojaških cestah, kolovozih in stezah so postala skoraj obvezen del naših poletij. Letos se je naši standardni zasedbi pridružil še Dik. Novost sta bila tudi dva 36-voltna konjička, za katera lahko njuna lastnika rečeva zgolj: e-kolo je zakon.

Čeprav smo imeli sprva povsem drugačne načrte, smo se zaradi slabe vremenske napovedi za Avstrijo odločili za južno stran Alp. Z avtom smo se zapeljali do kraja Ortisei (St. Ulrich) v Val Gardeni, od koder smo se po strmi gozdni cesti s kolesi povzpeli na planoto Seiser Alm (Alpe di Susi). Naporen vzpon je bil poplačan s čudovitimi pogledi na okoliške Dolomite.

Johannisberg (Damjan_S., 23.06.2017)

»Ne odlašaj na prihodnje leto, kar lahko presmučaš še letos!« smo si rekli in se kljub koledarskemu poletju in precejšnji vročini ob dveh zjutraj zapeljali proti parkirišču Franz-Josefs-Höhe. V zagnanosti, da bi kar čim prej stopili na sneg, smo skoraj zgrešili vhod v tunel. Po kakšni uri hoje so smuči iz nahrbtnikov romale na noge in tako je bilo (z izjemo stopnje pod Oberwalderhütte) vse do vrha. Pri koči smo malček počakali, da je nevihto odpihnilo proti vzhodu, satelitska slika na Alenovim telefonu pa nas je prepričala, da je najhujše mimo. Oblaki so nas varovali pred žgočim soncem, to pa je med njimi le našlo pot, da so bili kontrasti panorame z Grosglockerjem na levi še bolj izraziti. Na turi smo srečali kar nekaj pešakov, mi pa smo bili edini smučarji. Smučali smo z nekaj metrov pod vrhom, saj je ta že kopen. Če sva z Gregorjem ubrala strmo flanko mimo koče na levi, sta imela Sonja in Alen še toliko volje, da sta se vzpela nad kočo in smučala bol po sredi ledenika Südl Bockkar Kees. Po snežnem jeziku smo prismučali še nekaj deset metrov pod ledenik (do cca 2600 metrov), do Wasserfallwinkla. Tudi tokratno evalvacijo ture smo zaključili v Heiligenblutu in se strinjali, da je turnosmučarski after party povsem zadostil našim poletnim smučarskim apetitom.

Preimelscharte (Čeha, 22.06.2017)

Matjaževem opisu nimam kaj oporekat.Dodal bom pa nekaj svojih slik in občutkov.V tem delu sem bil prvič,zato me je povabilo na turo zelo razveselilo.Mnogokrat obiskani Kolenbrientspitze skopari z pogledi na kraljico visokih tur.Zato me je firbec matral,kako izgleda iz te smeri.Ko se prikaže njeno kraljestvo ,ne moreš,da nebi zabremzal bicikel in se naužil lepih pogledov.Že doma sem bil skeptičen,če bom prišel gor.Šesti križ se bliža,pa kurji oko na podplatu...zato sem dilce odložil pred začetkom snega.Ko sem imel dovolj,malo pod Preimelsharte sem se usedel in užival, nič razmišljal.Matjaž je odbrzel naprej,jaz pomalicam in počasi sestopam čez ledenik proti zahodu in iščem prehod za smučarski spust.Res mi je uspelo najti lepo linijo,v bistvu edino možno.Ker ni bilo signala,sem samo upal ,da bo Matjaž izkoristil pomoč ljudstva in našel sledi.Vmes sem še enkrat skoraj pogledal pod ledenik,saj se mi je tanek sneg udrl,pod mano pa deroča voda.Vse se je srečno izteklo,tudi Matjaževo kopanje pod Osnabruckom,ki bi ga kmalu odplaknilo v jezero.

Hochalmspitze (Matjaž, 22.06.2017)

Hoj
Včeraj sva z prijateljem Mirotom (Čeha) šla na potep v Malto.Od parkirišča do Osnabrucke koče sva brcala kolo,naprej sva jo potegnila peš,jaz na vrh,Čeha pa je raziskoval po ledeniku in mi poizkal prehod,po katerem se je še dalo prismučati do konca snega.Sama smučarija v zgornjem delu je bila zadovoljiva,vendar je sneg počasen,čez škrbino je bilo treba 15.m sestopiti naprej po ledeniku pa še vedno za vriskat.Nabralo se je cca 1100 višincev smučanja,je pa pogled na ledenik Žalosten.Ledu je iz leta v leto manj,tudi snega je bilo običajno v teh koncih vedno do konca poletja.No pa smo zaključili turno smučarsko sezono...
...haha al pa še ne.
Mejmo se fajn,pa pazite,da vas sonce na morju preveč ne ožge.
LP Matjaž
Pa ne pozabite- SNEG JE POL ZDRAVJA
Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS

951 (od 18 Sep 17)
Stevilo trenutno prikljucenih uporabnikov: 10

 
NovaVsebinaVse.html - V1.5-130309(krim)
NovaVsebinaVse.html
*** gora