Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi TS kažipot  TK Gora  e-Gora
sobota 01.oktober 2022 - 07:30 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Novejši prispevki: (30)


Zadnjih 20 prispevkovAlpi Orobei (Status_connected, 20.09.2022)

Pretekle dni je bilo najstabilnejše vreme na JZ Alp.
Na Pizzo del Diavoli di Tenda 2914 gre iz diline do koče Calvi s kolesom. Na Pizzo di Coca 3052 je iz doline hoje več kot 2000m.
Pogled z vrhov je razkril nov sneg na Bernini le nad 3500. Na Adamellu ga ni bilo nič. Ortlerji so bili že bolj beli. Severno pa je pobeljeno globoko v doline.Parseier Spitze 3036 (Status_connected, 12.09.2022)

Obisk na Parseierspitze, najvišji vrh severnih apneniških alp, Lechtaler Alpen, je bil v ponedeljek skromen. (4)
20 - 30 cm novega snega nad 2800m, mokra skala in padajoče kamenje so plezarijo (2) naredili nelagodno.
Včeraj so bile razmere na Steinkarspitze 2650 ponovno poletne.
Pri obeh turah E kolo znatno skrajša dostop.Matterhorn (Status_connected, 23.08.2022)

Velikani zahodnih Alp so se znebili podobe na pol oskubljene kokoši in se ponovno odeli v belo. Na 4000m je zapadlo med 20 in 30 cm snega. Na Matterhornu, na katerega vzpon je bil od konca julija zaradi nevarnosti padajočega kamenja na vršnem delu močno odsvetovan, so razmere zdaj izvrstne.
Po jutranji konici nad kočo Hoernli so se naveze hitro porazgubile. Ob 10h je vrh celo sameval.
Brez težke nezgode in helikopterskega reševanja na ta dan žal ni šlo.Lagginhorn 4019 (Status_connected, 24.07.2022)

Danes se je ob 7,30h na spodnji postaji žičnice na Hochsaas zbrala prava mala četica gornikov. Večina se jih je podala na Laggi, štiritisočak, kjer se je moč povzpeti na vrh in se izogniti ledeniku.Sosednji Weissmies je off limits. Dostop po normalki so Švicarji zaradi razmer enostavno zaprli.Allalin 4028 (Status_connected, 23.07.2022)

V dolini je temperatura presegla 30st nad 1000m.
Tudi na 4000+ ponoči sneg ne zmrzne. Še več: Mehak je v globino. Izven sledi noga potone. Močna sled predhodnikov hojo le omogoča.
A nekdaj enostavna in lahka gora se je zdaj spremenila v slalom med nemarnimi razpokami.Galenstock 3586 (Status_connected, 02.07.2022)

Sneg je bil zjutraj trd kot beton, a se je na višini 3300 že ob 9h na soncu mehčal kot sladoled. Skratka No-go za hojo po mostovih me razpokami oz. še bolje za kakršno koli kolovratenje po ledeniku.
Krožna tura na Galenstock s ceste na prelaz Furka zagotavlja razgiban gorski dan v čudovitem okolju. Vse info so na izvrstni int. strani koče Sidelen.Disgrazia 3678 (Status_connected, 25.06.2022)

V petek zaradi slabega vremena v rifugio Ponti 2559 ni bilo prav nikogar drugega. V soboto je bila gora nad 2800 odeta v belo. Požled in sneg sta razmere na vzponu čez moreno ledenika Preda Rossa in SZ grben dodobra popoprala in zasolila. A Disgrazia ni to kar pomeni njeno ime in je super gospa, posebno če jo ima človek ves dan samo zase.Škrbina pod Prestreljenikom (Matjaž_Duh, 04.06.2022)

Lep, sončen sobotni dan je bil kot nalašč za zaključek turno-smučarske sezone. Z Mirjam sva se v "ranem" jutru z gondolo povzpela na Kaninsko smučišče. Ona je stestirala kolena in se povzpela do Okna, da je pogledala v Italijo, jaz pa sem poiskal sneg :) Do Škrbine (Sedla) je bilo seveda potrebno nosit, ker je snega samo še za vzorec. Na drugo stran, proti Prevali pa je bilo še kar solidno zalito, čeprav skromno v primerjavi z lanskim letom...
Nisem dolgo čakal, kar hitro sem se pripravil in odsmučal navzdol. Zvezno se je dalo prismučati kakih 50 višincev nad Prevalo, nato peš čez rob in spet zvezna smuka daleč dol v konto pod Gilbertijem (Prevalska ravan). Treba je zavit levo s trase smučišča pod severna ostenja Prestreljenika, kjer je še sneg. Na vrhu, pod Škrbino, so bile čudovite snežne razmere, nižje seveda vse več "ponvic" in tudi kamnov, ampak take pač so poletne smuke pri nas. Morda kot zanimivost - Mirjam je zlezla do Okna in povedala, da je tudi Graben še lepo zalit - se pravi, da bi se dalo posmučat tudi tam...
Sledil je vroooč vzpon nazaj gor potem pa delno peš spust proti gondoli in delno še par zavojev za publiko ter zaslužen hladen hmeljev napitek v Kaninskem baru :)
Kako je bilo? Čudovito :)Johannisberg (Alen, 05.06.2022)

Kljub slabi vremenski napovedi v soboto smo se odpravili proti Franz-Josefs Hohe. Spali smo v spalnih vrečah ob cesti in se zgodaj zjutraj odpravili proti Johannisbergu. Jutro je bilo toplo in jasno, pihal je močan zahodnik. Smuči smo odnesli do razgledne točke in od tam na smučeh do Johannisberga, z enim prenosom. Toplota je naredila svoje, tako da je bil sneg vse do vrha mehak, a zelo smučen. Na vrh smo prišli po direktni varianti in zaradi zelo močnega vetra smučali po levoj flanki (pogled navzgor). Tura bo zaradi velike vročine aktualna še morda še 15 dni.Ledine (Matjaž, 04.06.2022)

Aleševemu opisu nimam kaj dodati,razen par mojih fotk,drugače pa od kar sem začel turno smučat je bilo potrebno 4.junija od avta do snega dilce tudi malo nosit.Danes sva jih z Alešem nosila gor in dol po Slovenski poti,kot je napisal že Aleš,pa na poti in snegu nisva bila sama.
prejšnji opis sem napisal,da je bila to moja zadnja turca to sezono,no danes ne bom pa o tem nič govoril,hahaha morda pa mojih smučk še ne bom pospravil v kot.
Aleš,hvala za družbo in klepet.Ledine, pod Križ in ledenik pod Skuto (Aleš_S, 04.06.2022)

Na vroč dan se je bilo treba ohladiti. Ledine so se izkazale zelo primerne, saj sem po snegu hodil v dolgih rokavih. Drugače je pa vroče, snega vedno manj, a še vedno dovolj za uživaško vijuganje. Tokrat nisem bil sam, že na parkirišču me je pozdravil Matjaž, ki je odhitel naprej s kolesom. Pri koči, ki je bila odprta, sva se spet srečala in malo okrepčala. Matjaž je zavil na ledenik, jaz pa najprej pod Križ, do najvišjega jezika, ki se je še zvezno končal. Odsmučal do konca snega in potem po Matjaževih sledeh še na vrh ledenika. Seveda sva se na ledeniku še enkrat srečala. Poleg naju je bil še en smučar, četrtega sem pa srečal na povratku pod Slovensko, ko se je šele vzpenjal. Razmere so še vedno dobre, posebej tam, kjer je še sneg...
Juhuhu! AlešLedenik pod Skuto (Aleš_S, 01.06.2022)

Sem šel pogledat še ostanke ledenika pod Skuto. Letos mu zelo slabo kaže. Tudi za smučanje bo kmalu uporaben le za največje entuziaste. Snega je malo, je pa lepo predelan in ni ponvic. Še vedno pa ni veliko kamenja, razen v spodnjem delu, kjer se ti smuči res ne smejo smiliti. Iz konte pod Skuto je potreben kakšen meter kamenskija, izpod Križa bo pa kakšen dan morda še šlo. Je pa lepo in toplo! Juhuhu! AlešBrenkogel (Vanja_Starčević, 15.05.2022)

Po turi na Spielman sva prespala v Glocknerhausu. Izkušnja od prvega dni je bila da ishodišče mora biti čim višje in sva se odločila za Brenkogel. Ker sva že dan prej ugotovial da snega v Guttaltal-u ni v spodnjem delu sva se zapeljala po Hochtor. AVto sva pustila okoli 1 km pred predorom višini 2400 in takoj stopila na smuči. Povzpela sva se 200 m višine do pod Kl. Magroetzenkopf in potem odsmučala prcej strmo 200 m višine v Guttaltal. Naprej sva nadaljevala po smeri iz Guttaltala, udobna špura je peljala vse do vrha, turnih smučarjev je bilo kar veliko. Dol sva smučala ob 10 h, razmere v vršnem delu idealne: odpuščen srenec. Malo nad 2650 m višine sva prečila na greben in se po SV pobočju spustila do ceste na severni strani Hochtorja: sneg je v tem delu že bil močno južen in mehak, ampak še vedno lepo smučljiv. Sledilo je okoli 1,5 km rahlega vzpona ob cesti do severnega portala tunela in še strmih 80 m na Hochtor. Za kraj smuka po južnempobočju Hochohtorja do avta, na opisani način je bilo skupno 1100 m vzpona
S tale turo zaključujem turno sezono 21/22. Prinesla je 20 dni na smučeh, kar mi je zadnjič uspelo leta 2011, blizu sem bil v sezoni 2018/19 (19 dni); po treh letih mi je ponovno uspela dalja ’hut to hut’ tura. Zaradi precej slabih razmer smo v Sloveniji opravili le desetino tur, vse ostalo je bilo v Avstriji in Švici.Spielman (Vanja_Starčević, 14.05.2022)

V soboto 14. 5. smo se odpeljali na Glocknerstrasse. Za cilj smo izbrali Spielman in smo prvo šli pogledat kako izgleda začetek v Guttaltal-u. Pogled z glave nekaj minut nad ovinkom ni bil spodbuden - snega ni bilo videti. Zato sva se zapeljala do predzadnje serpentine pod FJ Hoeche in malo pod njo pustili avto, 2180 m. Bila sva pozna in sva štartala šele ob 9h. Snega je bilo takoj od ceste proti Nassfeldspeicher-ju, pobočje desno od jezera je izgledalo precej kopno in strmo in ker nisva poznala prehode sva se raje povzpela po strmih travah desno do snega (2300 m). Tam smo naleteli na špuro ki je peljala proti SV nad Pfandlschartenensee. Odsmučala sva na pseh v kotanjo in se na greben povzpela desno od Untere Pfandlscharte. Naslednjih 50 m višine sva nesla smuči, potem je snega na grebenu bilo vse do vrha; na smučeh šlo do cca 2950, naprej je bilo prestrmo, na flanki desno pa ni bilo dovolj snega. Kljub izjemno pozni uri za pozno spomladansko turo (začela sva ob 14 h) je smuka bila kar solidna. Smučala sva po pristopni smeri, povratnega vzpona je 70 m, zadnji del sva več proti Grossglocknerhuette. PO jezikih snega se je dalo (z enim prestopanjem za 10 m) prismučati do 2200m. Sledil je sesstop do koče peš in po cesti do avta.jezersko sedlo (Matjaž, 24.05.2022)

Včeraj sva z Janom morda še zadjič to sezono bila na smučeh.Od planšarskega jezera sva se po učni poti odpeljala z bicikli do tovorne žičnice,naprej pa na nožni pogon po Slovenski poti mimo Kranske koče do zatrepa pod steno na Jezerskem sedlu.Odsmučala sva v konto proti GRS bivaku.Nad razmerami sva bila navdušena zato sva se povzpela še do vrha ledenika pod Skuto in zopet odvriskala do konca snega.Smučarske razmere,komur se da nosit so navdušujoče.Po končanem spomladanskem smučarskem treningu sva sestopila nazaj do koče,se preobula in po lovski poti odvihrala do biciklov.Osvežitev v planšarskem jezeru in točeno laško,pa ......hahaha kaj čem to pisati.
Vsem želim,da uživate tudi v poletni vročini na morju kdor bo pač šel, zima pa naj se čimprej vrne.
Uživajte na turnem pikniku in lep pozdrav vsem turašem
Ski bunbar Matjaž-čaoooKolnbreinspitze (Vital, 22.05.2022)

Tako kot je napisal naš prijato Matjaž, snega malo, se pa še da. Včeraj smo se srečevali zadnji iskalci snega, po krnici je treba že nesti, pa vmes sneti in čisto z vrha se ne da več - ga ni. Ampak vseeno je bilo lepo . Vršnja flanka je letos kar strma , smo odkrili novi smučarski zavoj - carving okol cepina .Turnosmučarski piknik (Aleš_S, 23.05.2022)

Še danes lahko prijavite svojo udeležbo na Turnosmučarskem pikniku. Prijava po elektronski pošti na naslov piknik@turni-klub-gora.si z navedbo imena in priimka udeleženca. Posebej navedite svoje želje za hrano, če ne jeste mesa (čevapčiči, klobase, piščanec…), še posebej pa vas prosimo, da navedete želje glede vrste in približne količine pijače, če ne pijete piva.

Več informacij pa je na spletni strani TK gora.

Se vidimo v sredo!

AlešKolnbreinspitze (Matjaž, 22.05.2022)

Včeraj moja druščina zopet nad jezom Kolnbreinscpeiher.Moj zetorski pripravnik Jan se povzpel na vrh Kolnbreinspitze in odsmučal,z Rokom pa sva se zadovoljila z sedlom pri križu.Z razliko od prejšnjega tedna je snega že precej manj,pa južen je bil že od samega jutranjega starta.Nosit je treba od avta dobrih 10.min,potem pa pred žlebom zopet en kopen prestop.
Bilo je pa lepo,nam se je isplačalo ponucat še veljavno A vinjeto,zdaj pa na piknik TK Gora,potem pa morda najdemo kje še kako fliko snega in sezona 21/22 se bo za vedno zapisana samo še zgodovini.
Lp in se vidimo na pikniku pod kozolcem.Ledine - nad Jezersko sedlo (Aleš_S, 19.05.2022)

Razmere na Ledinah so podobne, kot so običajno v juniju. Gor sva šla po Slovenski, ki je kopna, razen snežišča pred vstopom. Nad izstopom iz Žrela je še lepo zasnežen žleb. Ledenik pod Skuto je še brez kamenja in ponvic. Na Jezersko sedlo sva prišla v supergah. Ker nama prečka pod steno Križa na bigfootkah ni bila čisto všeč, sva odsmučala proti sedlu in prečila na ledenik. Peš sva se sprehodila do žleba pod kočo in odsmučala kakšen meter pod izstop iz Žrela. Potem pa spet po Slovenski in do avta. S kratkimi smučmi je bilo prav lepo. Juhuhu! Jurij in AlešSpielmann (Alen, 15.05.2022)

v soboto smo zaradi obveznosti odšli pozno v Glocknerhaus in nismo uspeli pravočasno priti v kočo, zato smo prespali ob cesti tik pred domom. Ob 6. uri zjutraj naju je zbudilo sonce i odpeljali smo se pred Glocknerhaus in hoteli na kavo, ampak pri Avstrijcih pa ne moreš niti spiti kave, če nisi spal v koči.
S parkirišča začnemo sa smučami proti Untere Pflandlschare in po grebenu do Spielmanna. Sneg je bil trd, a srenači niso bile potrebne. Smuči pustimo na 2850 metrih in na vrh z derezami. Dan je bil sončen in topel z nekaj oblaki, ki niso motili.
Spust po južnoj flanki je potekal po odličnem zmehčanem snegu vse do jezera Pfandlschartensee. Tam smo vrnili kože in se odpravili proti Schartenkopfu. 50 metrov pod vrhom sva slekla kože in Juhuha skozi kuloar do Nassfeldspeicherja.
Tam je snega konec in do parkirišča smo imeli še 10 minut po asfaltu.
Odlična tura z malo obiskovalci, žal je malo snega in verjetno je bil zadnji vikend za smučanje s parkirišča. 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS***pico
3.235.65.220(0)
1790381 (633670,603275,553436)
4032 (1498,1281,1253)