Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi TS kažipot  TK Gora  e-Gora
ponedeljek 04.december 2023 - 23:41 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (32)


Zadnjih 20 prispevkovGače (Matjaž_Duh, 03.12.2023)

1. adventna nedelja je poskrbela za pravi zimski dan, sveža pošiljka snega pa za snežne užitke. Odhitel sem na bližnje smučišče Gače, kjer sem potem risal vijuge in zavoje v svežem pršiču. Na vrhu je bilo do 40cm snega, nižje seveda malo manj, a vseeno dovolj za smuko.
Pošiljam pozdrave soimenjaku Matjažu - da bo okrevanje lažje, sem sklenil, da bom na vsaki turi en zavoj simbolično naredil zanj :)Liebeseck 2303 (Status_connected, 03.12.2023)

Nikoli še nisem videl, da bi pri tako veliki količini novozapadlega snega zgazili na ta hrib že prvi dan po sneženju. Avstrijcev ni bilo zraven. Sled se je končala kakih 70m pod sedlom. Od tam do sedla in nato peš do vrha sva potem porabila še več kot pol ure.
Ob 14h sva se spustila po desni, strmi varianti.
Liebeseck - Ljubezenski Kotiček je včeraj ponudil smuko za zaljubljence v gore. Kljub mrazu in dobro sprijetemu snegu s podlago, ki ni bil od vetra nič obdelan, človeka ob teh količinah pršiča spreleti misel: Gorje tistemu, ki v današnji ljubici ne vidi jutrišnjega sovražnika.Katschberg (Vital, 03.12.2023)

Bogdan je že med tednom spomnil, da se bo treba kaj premakniti-zima je tu. Zbrala se nas je mešanica AO in TSKO-ja , za dva avtomobila. Nekam v Avstrijo- Katschberg, je blizu , pa še snega naj bi bilo dovolj.
Naredil se je krasen dan, nad prelazom pa obilo novega snega. Grebeni so sicer spihani , ponekod do golega ali stare trde podlage. V gozdu pa okoli meter nametanega pršiča- za prvo turo res ne moremo več pričakovati. Najprej smo se povzpeli na Tschanek, odsmučali na sedlo, nato pa še vzpon na Ainek . Na Aineku smučišče še ne deluje , proga pa je že skoraj pripravljena, tako da smo nazaj odsmučali kar po vzorno narejenih rebrcah. Bilo pa je mrzlo, tam okoli -10.Schichegg 2034 (Status_connected, 29.11.2023)

Sneg je zapadel enakomerno od vrha do doline.
Vrh je obrit na psa. A nekaj metrov nižje se je začela "oh in sploh" smuka na belini najvišje ocene, ki od vetra ni prav nič obdelana. Pod 1600 so se začele težave zaradi pomanjkanja podlage. Spodnja vesina je skoraj nesmučljiva in brez ropotanja ni šlo.
Naj serviser bo moj prijatelj!Viertleck (Aleš_S, 29.11.2023)

Tako kot včasih, ko smo šli na ta dan prvič v sezoni smučat na Krvavec... No ja, je bilo treba iti malo bolj na sever. Vremenska je kazala, da se bo veter čez dan umiril, malo so me strašila poročila o prevelikih količinah pršiča, ampak če ne probaš ne veš. Sem se odločil za Viertleck, izhodišče malo za Twengom. Ker sem bil sam, sem bil že naprej odločen, da grem le, če bo kdo že naredil špuro. In sem imel srečo. Pred mano je bilo 5 smučarjev. Na izhodišču (1250m) je bilo 15 cm snega, žal je bila cesta pred zadnjim sneženjem splužena, a je gor šlo brez problemov na smučeh. Predhodniki so sekali ovinke, prvič sem jim sledil skozi strm gozd, drugič pa raje nadaljeval po cesti - od križišča na višini 1511 m ni bila več splužena, po pršiču je bilo pa prav prijetno utirati gaz. Pod planino spet na sled predhodnikov in čez strm gozd do Zgornje Scharhütte. Potem pa po dolinicah Scharalma na greben med Viertleckom in Weißeneckom. Razmere idealne - do 30 cm pršiča na trdi podlagi, le sem in tja kakšna spihana trda plošča. Končam na 2360m, 20 m nad vrhom Viertlecka. Potem pa juhuhu! Plavanje po pršiču do planine, malo pršičaste telovadbe skozi strm gozd, spust po nespluženi cesti in za desert telovadba po trdih napluženih grudah ob robu ceste. Sem pa prismučal do avta. Več kot super za prvo turo. Juhuhu! AlešMorne Seychellois 905 (Status_connected, 15.11.2023)

Februarja je uprava NP Morne Seychellois za vzpon odprla najvišji vrh otoka Mahe. Pot je "vidna" in v pomoč je postavljenih nekaj lestev in vrvi. Ob predpostavki da se človek ne izgubi, se je prebijanje skozi džunglo spremenilo v zanimiv poldnevni izlet.
Zares posrečen je eksotični obalni treking po južnem delu otoka La Digue, kjer pot vodi preko nekaj najlepših peščenih plaž tega planeta. Med njimi so granitni balvani, ki jih je potrebno premagati s plezalni vložki do II+, preskakovanjem, kobacanjem, plazenjem pod in tlačenjem med njimi... Na koncu se znajde pohodnik pred navpično steno, ki jo je ob oseki možno obiti z bredenjem po morju.
Infrastruktura na otokih Mahe, Praslin in La Digue omogoča neodvisno potepanje. Planinskih poti mi v desetih dneh ni zmanjkalo.Nassfeld, Rudnigsattel (Debeli_kamen, 11.11.2023)

Matjaževo obvestilo me je prepričalo, da napišem tole obvestilo, ki sem ga nameraval napisati takoj po opravljeni turi, pa sem pozabil geslo in mi to ni uspelo. Skratka moja tura je sledila opisu Aleša iz TK gora na dan 10.11.2019. Tudi zato so opisi na TK gora tako uporabni, ker čisto enostavno pobrskaš po arhivu za leta nazaj in si izbereš turo. Začel sem na Sonnleiten in se vzpel na Tressdorfer hohe, kjer sem naletel na prijatelja. Od tam sva skupaj odsmučala v Mosern, se vzpela še na Rudnigsattel in od tam nazaj na izhodišče. Vreme in smučanje pa ena sama poezija. Spodaj na Sonnleiten komaj nekaj cm snega. Spust v Mosern in iz Rudnigsatella pa 10-20 cm pršiča na trdi snežni podlagi. Neopisljivo! Na vsej poti sva srečala enega človeka in tudi on je vriskal od veselja. Čudovit uvod v novo sezono. In hvala Alešu za opis poti. Matjaž tebi pa čimprejšnje okrevanje in naj to leto čim prej mine. Mi bomo pa poskrbeli za kakšen opis, tako kot si jih ti neutrudno nizal prejšnja leta.doma (Matjaž, 19.11.2023)

Pozdravljeni prijatelji snega,pozravljena France in Darja.
Turna smučarija se v sezoni 2023/24 počasi prebuja in ob tej priliki vsem želim polno snežnih užitkov in avantur.
Moje smučke bodo žal najmanj do spomladi,če ne kar celo sezono zaradi ponovnega popravila mojih polomljenih kosti počivale.Težko bo brati in gledati vaše fotke,ampak pravijo kar te ne pokonča,te ojača.
Javite se v sliki in besedi,da mi bo čas vsaj ob branju in gledanju minil hitreje.
Lep pozdrav in srečen skok v novo sezono vsem turašem in turašicam.
MatjažPietrach 2396 (Status_connected, 29.10.2023)

Od P v Hintergöriachu 1200 do Landawirseehütte 1985 je tri in pol ure hoda (tabla) po eksotični cesti, ki je tako zanič, da je krasna za MTB, 1h. Priporočam. Na Samspitze 2381 se vije pot po J pobočju in je kopna do 100 pod vrhom. Prečenja grebena na Pietrach pa se brez derez nad 2200 niti lotiti ne bi hotel; Izpostavljene, spolzke strme trave, sneg in mokre skale z ostanki požleda.
Kljub nedelji ni bilo nikjer nikogar. V snegu so bile vidne le stopinje gamsov. Oni nikoli ne zgrešijo poti.Hochfeind 2687 (Status_connected, 23.10.2023)

Kdo se še ni vozil mimo grebena Hochfeindkamm? A koliko se jih je že povzpelo na njegov najvišji vrh? Ta je slabo obiskan. Tudi včeraj ni bilo ves dan videti nikogar.
Iz vasi Zederhaus 1200 gre s kolesom do 1800. Strma in mestoma izpostavljena pot vodi do Kleine Guglspitze 2570, kjer je križ. Markacij je tu konec. Potem je preko bližnje Große Guglspitze 2638 po grebenu s komaj vidno stezico glavni vrh 2687 dosežen v pol ure. Zanimiv je razgled in obujanje spominov na stare znance vse naokoli, osvojene s smučmi pozimi.Große Bischofsmütze 2458 (Status_connected, 19.10.2023)

Včeraj je bilo na S strani glavnega grebena VZ Alp zelo prijetno vreme. Klub temu gore na morda zadnje lepe jesenske dni pred napovedanim obilnejšim sneženjem samevajo.
Začetek ture je na 1300. O obisku gore (normalka) priča zlizana skala na ključnem skoku (4). Sosednji Hoher Dachtein je na S strani nad 2600 rahlo pobeljen.Ortles (Status_connected, 13.10.2023)

TSCHENGLESER HOCHWAND 3375: Iz Solde 1900, mesta duhov, se da priti do 2400 s kolesom. Te informacije ni bilo moč dobiti nikjer. Na vrh vodi nova izpostavljena ferata. V sredo sva bila na vrhu dva.
L’ANGELO GRANDE 3525: Ima isto izhodišče in vse do zaprte Düsseldorfer hütte 2700. Pod vrhom je 200 višincev poplezavanja in še 200 ledenika. Snega je zgoraj do 30cm. Kjer ga ni obsijalo sonce je nepredelan z rahlo skorjo. Kjer ga je, je trd kot led. Na gori sem bil v četrtek osamljen.
LAASER (Ringel) SPITZE 3305: Je sprehod iz doline Martell 1900 po oktoberskem soncu. To pa je bil tudi namen enotedenskega planinarjenja.Piz Umbrail 3033 (Status_connected, 10.10.2023)

Legendarni Passo dello Stelvio 2758 in vzpon z bližnjega prelaza v Švico na Piz Umbrail 3033 ponujata vse: Skalne formacije, barve in dolge razglede. Češnja na torti je enourno prečenje mejnega grebena do Punta di Rims 2946. Na svetu je več kot devet nebes!El Filon 3133 (Status_connected, 09.10.2023)

Proti vzhodu se s prelaza Bernina cesta kmalu odcepi na še en enako visok prelaz: Forcola di Livigno in se spusti do izhodišča za El Filon. Ta dan sva bila na vrhu le dva. Množice so izkoristile toplo vreme in vrtele pedala malo nižje.Piz Languard 3262 (Status_connected, 08.10.2023)

Od Passo Bernina 2300 do St. Moritza 1800 se ob vso zimo pluženi cesti odpirajo proti severu doline in omogočajo visok dostop do številnih "gričev" višine malo pod 3000m. Vsi so poligon turne smuke, še najboljše januarja in februarja. Slike so s Piz Languarda, najvišjega izmed njih.Piz Güglia 3380 (Status_connected, 07.10.2023)

Izhodišče ture je vas Suvretta ali pa Julierpass. Na to oktobersko toplo soboto je bilo na vrhu morda kakih 50 gornikov. Prednjačile so Švicarske Frojlajn v poletnih kostimčkih. Na severni strani je pobeljeno nad 2600m.Gaisspitze 2779 / Verwall (Status_connected, 07.09.2023)

Grupa Verwall je fantastičen poligon gorskega kolesarjenja in ena meni najljubših. Slike so iz MTB ture s startom iz Galtür do Neue Heilbroner Hütte 2308, ter po "singlci" 02A (Friedrichhafener weg) in peš na Geisspitze 2779.
Zadnja slika je iz vrha Hochmaderer 2822, MTB ture iz vasi Gaschurn 979, po dolini Garnera in Tübinger Hütte.Silvrettahorn 3244 (Status_connected, 05.09.2023)

Obiska skorajda ni. Vršni "plezalni" del je neproblematičen. Vzpon na usihajoči Ochsentaler Gletscher, ki je brez poti in ni označen, je milo rečeno nelagoden. Uporabnih informacij o prehodu ni moč dobiti. Oskrbnik Wiesbadener hütte je bil redkobeseden kot mokra riba. Jasno, tura je vodniška.
Silvretta je lepša pozimi.Rätikon (Status_connected, 02.09.2023)

Bike & Hike je vse bolj v modi. V povprečju od desetih koles samo eno ni električno.
Slike so iz: Sulzfluh 2818 in Drusenfluh 2827, dostopna iz doline Montafon, z vasi Schruns-Tschagguns, ter najvišjega vrha Rätikona z blagodejno donečim imenom Schesaplana 2965, dostopnega čez Lunersee.
Najnovejše je, da je vpisni "kaslc" na ferati mutiral v "kaso".
Občutki?Wetterhorn 3692 (Status_connected, 17.07.2023)

Na Wetterhorn smo se podali iz Grindelwalda preko Gleckstein huette 2316. To je ena najbolje urejenih švicarskih koč s fantastično lego. SAC koč zadnja leta ni podražil, a je v veliko njih za polpenzion dobiti samo še krompir in makarone.
Na turi je bilo kar nekaj navez. Sneg preko noči ni pomrznil. Pogled na Eiger pa je še isti in ostaja enako lep. 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS***pico
44.212.94.18(0)
401588 (215597,108,185883)
939 (475,0,464)